Timanttien 4C:tä – Väri (Color)

Mikä on GIA-skaala ja mitä se kertoo timanttisi laadusta? Miellämme timantit usein kristallin kirkkaiksi värittömiksi kiviksi, mutta todellisuudessa kivissä esiintyy melko paljon vaihtelua värin suhteen.

Yksi timanttien neljästä C-kirjaimesta, edustaa sanaa color eli väri. Timanttien värejä on joka lähtöön, ja osa niistä esim. vaaleanpunaiset, siniset ja tasaisen keltaiset timantit, ovat hyvinkin arvokkaita. Klassisessa kirkkaassa timantissa värivirheitä, kuten keltaisuutta, ei kuitenkaan kaivata. Kirkkaissa timanteissa arvo nousee sitä mukaan, mitä vähemmän väriä kivessä on.

Timanttien värejä arvioidaan niin kutsutulla GIA-asteikolla, joka on nimetty sen kehittäjän ja ehkä maailman tunnetuimman timantin valmistajan GIA:n mukaan. Arviointi tapahtuu ympäristössä, jossa ulkopuolisten pintojen heijastama valo ei pääse vaikuttamaan timantin väriin. Timantin värivirheitä on vaikea nähdä paljaalla silmällä, juuri siksi että sen kirkkaaseen ulkomuotoon vaikuttaa kaikki ympäröivät tekijät.

GIA-asteikko on järjestelty kirjaimin. D-kirjain edustaa kirkkainta mahdollisia väriä ja kirjaimet kulkevat aakkosjärjestyksessä aina Z-kirjaimeen asti, joka edustaa kiviä joissa on havaittavissa kaikista eniten väriä.

Alla olevasta taulukosta löydät koko GIA-asteikon

GIA-asteikko

Jokaista timanttia vertaillaan niin kutsuttuun master set- malliskaalaan, joka on koottu asteikon eri kategorioiden täydellisiä esimerkkejä edustavista kivistä. Kivi on helpompi arvioida ennen kuin se kiinnitetään koruun, jolloin korun metalli vaikuttaa sen väreihin.

Timantin värin merkitys kasvaa, mitä suurempi kivi on kyseessä karaattien puolesta. Suuri kivi paljastaa värivirheet pientä kiveä helpommin.

Leave a Reply